Agar agar i želatin služe kao sredstvo za želiranje u različitim receptima. Dok je želatin životinjskog porekla, agar agar se pravi od crvenih algi, što ga čini njegovom veganskom zamenom.
Šta je agar agar?
Agar agar se dobija iz crvenih algi i potpuno je prirodano sredstvo za zgušnjavanje. Vekovima se koristi u azijskim kuhinjama, kako za poslastice, tako i za slana jela. Zahvaljujući žele teksturi popularno se koristi kao prirodna zamena za želatin.
Sa druge strane, želatin je koncentrisani životinjski kolagen koji se dobija iz kože, kostiju, tetiva i ligamentata. Obično je goveđeg porekla i sadrži kalcijum u sebi.
Može li zameniti želatin?
Istina je da se agar agar često koristi kao sredtsvo za želiranje umesto želatina, kako zbog toga što je veganski, tako i zbog svojih zdravstvenih prednosti (prirodni laksativ). Ipak, postoje i razlike između njih koje je važno znati pre nego što započnete sa pripremom. Prema iskustvu i dugotrajnoj primeni prvo želatina, a onda i agar agara, ovo su moja zapažanja:
- Agar agar ima jaču moć želiranja od želatina. Ako pravite isti recept, samo ovog puta želite da koristite agar agar, verovatno ćete staviti manju količinu.
- Agar agar je želastiji od želatina. Iako može adekvatno da služi obe svrhe, agar agar deluje bolje kao sredstvo za želiranje nego kao sredstvo za zgušnjavanje.
- Agar agar može da se potpuno zgusne na sobnoj temperaturi. Za razliku od želatina, želiranje se dešava samo u frižideru.
Kako se koristi?
Agar agar se najčešće koristi u razmeri 1g:100ml tečnosti za kolače. Za mekši žele, preliv ili fil koristite više tečnosti ili manje agar agar praha. Pre nego što ga budete koristili, razmutite ovo sredstvo za zgušnjavanje u malo tople vode, a zatim zakuvajte 5-7 minuta. Na kraju, dodajte i ostale sastojke i sačekajte da smesa odstoji kako bi očvrsnula. Bez brige, nema ukus, boju, a ni miris.
Gde kupiti agar agar?
Dostupan je kako online, tako i u prodavnicama zdrave hrane.
Yana Tatevosian/GettyImagesPlus