Ne kaže se bez razloga da drži sve na okupu i zato nije iznenađenje što se pitate: koji kolagen je najbolji? Morski ili životinjski? Priroda i mi smo glasali za 100% biljni kolagen.
Koji kolagen je najbolji? Ove biljke ga prirodno podstiču
Odakle tolika pomama za kolagenom? Sigurno ste se makar jednom ovo zapitali. Iako se kolagen nalazi svuda – u tetivama, koži, krvim sudovima, pa čak i u unutrašnjim organima, i dalje postoji doza skeptičnosti u vezi sa kolagenom koji se plasira na tržištu.
Otprilike 30% proteina našeg tela potiče, ni manje ni više nego od kolagena. Ali kako starimo, počinjemo da gubimo ovaj esencijalni protein koji je odgovor za toliko procesa i podrške u našem organizmu.
Zašto se javlja nedostatak kolagena?
U njegovom nedostatku, rezultat su slab tonus mišića ili bolovi u zglobovima, osteoporoza, karijes, opuštena koža i bore.
Studije kažu da već od 25. godine počinjemo da proizvodimo manje kolagena. Ipak, naravno to sve to varira u zavisnosti od stila života. Održavanje dijete koja je prirodno bogata vitaminom C, antioksidansima, čistim proteinima i mineralima će prirodno dovesti do odlaganja znakova starenja, a složićete se – to baš i nešto čime većina nas ne može da se pohvali. Još jedan odlučujući faktor za nedostatak kolagena je stres. Jedna od ključnih komponenti oksidativnog i ćelijskog oštećenja je izlaganje emocionalnim, mentalnim i biološkim stresovima, koji direktno doprinose starenju.
Kako se poboljšava proizvodnja kolagena?
Nema potrebe da tražite dalje i raspitujete se koji je kolagen bi najbolje bilo da pijete – morski ili životinjski jer ono najbolje je već u prirodi, bez dodatih sastojaka koji dejstvo dovode u pitanje.
Nekoliko od ovih biljaka je široko proučavano, a njihovi efekti su naučno potvrđeni zbog čega se danas koriste širom sveta za prirodno povećanje proizvodnje kolagena. U nastavku smo pogledajte benefite svake od njih kako biste doneli pravu odluku za svoj organizam.
Koji kolagen je najbolji?
Camu Camu
Sa 60 puta više vitamina C po porciji od pomorandže, camu camu se takođe bori protiv pigmentacije na koži, a njegovi flavonoidi pomažu u odbrani od UV zračenja koje izazivaju prevremeno starenja. Prirodna odbrana od zagađenja i polena, camu camu je odličan izbor za boost kolagena u organizmu.
Moringa
Moringa ne samo da je bogata vitaminom C, već sadrži i obilje vitamina A i B, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i kalijuma, pored toga što je bogata proteinima. Osim što štiti vaš kolagen, takođe pomaže i u proizvodnji novog kolagena u telu. Ova biljka je i najpoznatiji kao prirodni energetski booster, ali je sposobna i da umiri, snizi krvni pritisak i pruži kvalitetniji san.
Majčina dušica (Thimus vulgaris)
Sveža majčina dušica ima tri puta više vitamina C od pomorandže i jednu od najvećih koncentracija vitamina C među bilo kojom začinskom biljkom. Zato je ne zaobilazite kada sledeći put budete pripremali hranu jer se može pohvaliti i pozitivnim efektom na zdravlje kostiju.
Acerola
Kada bi voće radilo test iz antioksidativnih svojstava, acerolna bi ostvarila maksimalan broj poena. Uz samo jednu dozu acerole dnevno unećete preporučeni unos vitamin C. A toliko je ukusna da će postati zvezda svakog vašeg šejka i čia pudinga.