Mochi je čuveni japanski desert koji je posna, drugačija i ukusna poslastica koja će impresionirati čak i najzahtevnije sladokusce.
Ovo je mekani, slatki, lepljivi kolačić koji je postao popularan širom sveta. U kombinaciji uz matcha prah postaje pravi slatkiš koji oduzima dah. S obzirom na to da se teško pronalazi, podeliću sa vama jednostavan recept koji ćete lako moći da pripremite kod kuće – čak i u poslednji čas.
Šta je mochi?
Mochi se pravi od pirinčanog brašna koji je u stvari tajna za lepljivost. Tradicionalno se često priprema za japanske svečanosti ali ga i mnogi druge vole. Glavni razlog za to je njegova mekana tekstura i bogat ukus. Kada se u mochi dodaju različiti sastojci, kao što je kakao, matcha ili cejlonski cimet, dobija se savršeni niskokalorični kolač koji zapravo poboljšava zdravlje. Moram priznati da, čim sam prvi put probala matcha mochi, nisam mogla da verujem koliko je jednostavan, a opet prefinjen. Ova kombinacija me je kupila na prvi zalogaj.
Zašto je matcha prah dobar izbor?
Matcha prah je ključni sastojak ovog recepta i donosi mnogo više od ukusa. Dobija se od fino mlevenih listova japanskog zelenog čaja, koji ima visok sadržaj antioksidanasa. Zbog toga što sadrži L-teanin, matcha prah ne samo da pruža jedinstven, blago gorak i osvežavajući ukus, već poboljšava kognitivne funkcije i ubrzava metabolizam.
Za ovaj recept, dobićete dvostruke prednosti – prirodna zelena boja i zdravstveni benefiti.
Recept za matcha mochi
Sastojci:
- 1 šolja brašna od pirinča (moja preporuka za Lučar pirinčano brašno)
- 2-3 kašičice matcha praha (zavisi od toga koliko volite izraženi ukus)
- ½ šolje šećera
- ½ šolje vode
- kukuruzni skrob za posipanje (da bi se sprečila lepljivost)
Kako se priprema?
- U posudi pomešajte pirinčano brašno, matcha prah i šećer. Jedan od trikova koji sam naučila je da sve prosejem kako bih izbegla grudvice.
- Zatim postepeno dodajte vodu, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Kuvajte na pari oko 15-20 minuta uz povremeno pešanje. Možete dodati i puding u prahu ako želite da matcha mochi bude kremastiji.
- Kada je kuvanje gotovo, ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi oko 10-15 minuta. Zatim, stavite malo kukuruznog skroba na radnu površinu i oblikujte kuglice.
- Nakon što ste oblikovali mochi po želji, pospite ih sa malo kukuruznog skroba da se ne lepe. Ostavite ih da se potpuno ohlade i spremni su za uživanje. Uvek se iznova oduševim koliko je ukusan – bogat, ali ne previše sladak, sa savršenom teksturom. Ništa slično nisam probala!
Foto: izikMd/GettyImagesPlus