Nazad na vrh
  • BESPLATNA POŠTARINA 🍄 ZA SVE PORUDŽBINE PREKO 5.000 RSD

Ovako matcha prah stvarno deluje – iskustva i benefiti

Miljana Momirović 29. jun 2024. 0 komentara

Matcha prah, iskustva i benefiti

Mnogi je koriste zbog činjenice da je zdravi izvor kofeina ali matcha prah je više od toga. Istina je da tradicionalni azijski napitak nije samo zamena za kafu.

Šta je matcha prah?

Dobro ste pretpostavili, matcha je vrsta zelenog čaja (Camellia sinensis). Međutim, uzgaja se potpuno drugačije i zahvaljujući tome ima brojne benefite koji mača napitak čine tako popularnim. Tokom većeg perioda rasta ove biljke, matcha nije izložena direktnom suncu zbog čega se pojačava proizvodnja hlorofila i sadržaj aminokiselina.

Nakon berbe listova, suše se i melju u fini prah. Ovo je matcha prah.

Koje benefite pruža matcha prah?

We Are One matcha prah je prirodni izvor kofeina i koristi se kao zdrava zamena za kafu (3)

Mača ima visok sadržaj antioksidanasa

Ako ste mislili da je zeleni čaj zdrav, probajte matcha čaj. U sebi sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju oštećenja ćelija i smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Ne bi bilo loše uključiti matcha prah u ishranu tokom infekcija i virusa jer može ubrzati oporavak.

Matcha prah kao zamena za kafu

Bilo da tražite zdravi izvor kofeina ili jednostavno želite da maksimalno iskoristite svoje dnevne performanse, matcha prah je odgovor na obe dileme. Iako sadrži manje kofeina od kafe (19–44 mg/g), mača oslobađa dugotrajnu energiju (4-6 sati) koja postepeno pada.

Za razliku od kafe, očigledna razlika otkako pijem matcha napitke u raznim varijantama je da ne postoji onaj nagli pad energije. Čak i ako ste pod stresom, provereno ne pogoršava nervozu već, iz iskustva, umiruje simptome anksioznosti. Nije placebo jer mača prah sadrži L-teanin koji podiže energiju i izbegava padove iste.

Zahvaljujući tome, ostajem fokusirana duži vremenski period i imam utisak da su mi misli više usmerene na obaveze.

Mača snižava krvni pritisak

Još jedan dokazani benefit kada je u pitanju matcha prah je njen efekat na zdravlje srca. Konzumiranje zelenog čaja povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa ispijanjem kafe, a neke studije sugerišu i da snižava krvni pritisak.

Matcha pomaže u mršavljenju

Opšte poznato je da matcha prah podstiče gubitak kilograma, a zeleni čaj se često i nalazi u dodacima za mršavljenje. U ovo sam se morala uveriti. Kada pijem bar jednu šoljicu mača čaja ili latte, brže izbacujem vodu iz organizma i već za par dana primećujem koliko sam „splasnula“. Topla preporuka ako imate problem sa zadržavanjem vode.

Kako se unosi matcha prah?

Matcha prah se može koristiti za pripremu poslastica, testenine ili peciva ali najčešće se konzumira kao čaj ili latte. Jednostavno umutite prah u 50-100ml vode i prelijte mlekom (ili samo vodom). Naravno, može se dodati u šejk, smuti i kaše, a ukus veoma podseća na zeleni čaj.

We Are One matcha prah je prirodni izvor kofeina i koristi se kao zdrava zamena za kafu (2)

Foto: Iuliia Pilipeichenko/GettyImagesPlus

Ostavi komentar

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo.